20090729

Basarabia, între exit-poll şi rezultate finale

Pe site-ul alegeri.md au fost afişate rezultatele exit poll-ului final al alegerilor din Republica Moldova. Tot acolo puteţi urmări cum decurge numărătoarea voturilor. Trebuie să avem în vedere că în exit poll nu au fost luaţi în considerare alegătorii din străinătate, care în general votează împotriva PCRM.

Dacă stăm să ne uităm puţin la rezultatele din acest moment, vom vedea că:

- în comparaţie cu aprilie, PCRM a scăzut de la 49,48% la 40,5%. Zece procente mari şi late, în condiţiile în care în ultimele trei luni resursele administrative ale statului au fost folosite mai mult ca niciodată pentru campania electorală a PCRM, şi cu alegeri programate aşa cum au fost programate. Sunt şi acum suspiciuni de fraudă, furnizate de presă.

- PLDM a urcat de la 12,43% la 17,6%, devenind principalul partid de opoziţie

- PL a urcat şi el, de la 13,13% în aprilie la 16,5% acum. Cele două partide acumulează în iulie 34,1%, faţă de 25,58% în aprilie. Însă trebuie să ţinem seama că - după toate probabilităţile - alegerile din aprilie au fost grav fraudate, iar procentele celor două partide au fost şi atunci cu siguranţă mai ridicate decât rezultatele oficiale.

- AMN scade, de la 9,77% la 8%. Motivul: schimbarea de la vârful PDM.

- PDM, de la 2,97% în aprilie, a urcat la 12,8% acum. Motivul: schimbarea conducerii partidului. Voturile care au generat creşterea au fost luate de la PCRM şi AMN.

- în fine, se confirmă o oarecare clarificare a scenei politice din Republica Moldova, de vreme ce în Parlament acced 5 partide (aceleaşi ca şi cele din aprilie, plus PDM).


Dacă rezultatele exit poll-ului se confirmă (ceea ce nu e sigur), vom avea un Parlament format din 3 blocuri, dispuse astfel: PCRM (43 de mandate, probabil cu unul sau două mai puţin dacă ţinem cont de voturile din străinătate), PDM (13 mandate) care devine arbitrul alegerilor parlamentare de acum, şi opoziţia de centru-dreapta (PL, PLDM şi AMN, cu 45 de mandate). Combinaţiile posibile sunt:

1. PCRM + PDM = 56 de mandate, suficient pentru a forma un guvern, insuficient pentru alegerea preşedintelui;

2. PDM + opoziţia de centru-dreapta = 58 de mandate. La fel, suficient pentru a forma guvernul, insuficient pentru a alege preşedintele. Însă e mai uşor să aduni 3 voturi de la PCRM decât 5 de la opoziţia de centru-dreapta, după cum au arătat alegerile prezidenţiale din vară, când PCRM nu a reuşit să obţină un singur vot, "votul de aur".

Mi se pare mai probabil ca PDM să se alieze cu opoziţia decât cu PCRM, din considerente care ajung inclusiv până la ideea de a nu repeta trădarea PPCD din 2005, care a scos PPCD în afara Parlamentului, dovedindu-se astfel o mutare greşită.


În altă ordine de idei

Sunt curios cum se va comporta PCRM dacă va ajunge în opoziţie. Mulţi deputaţi comunişti vor trage cu ochiul la "ciolanul" guvernării, oricare va fi ea, şi nu mi se pare cu totul improbabil ca PCRM să se dezumfle ca o bulă de săpun, umflată copios timp de 8 ani de guvernare.

Opoziţia de centru-dreapta trebuie să îşi strângă poziţiile, pentru că urmează o perioadă extrem de complexă. În caz că va ajunge la guvernare, va găsi o Republică Moldova în stare de haos pe care va trebui să o repună repede pe linie de plutire în timp de criză, iar asta cu o administraţie centrală dominată de oameni apropiaţi PCRM. Părerea mea este că cele trei partide trebuie să trateze foarte serios o fuziune, fie şi una treptată, dacă vor să supravieţuiască.

Mă bucură că PPCD e departe de parlament. Aştept desfiinţarea pe deplin meritată a acestei structuri, care a făcut un foarte mare rău în ultimii 4 ani Republicii Moldova. Şi cred că statul român ar trebui să verifice cu foarte mare atenţie în perioada următoare finanţările pe care le acordă unor asociaţii ale studenţilor basarabeni din România folosite de facto ca portavoci ale PPCD.

În fine: sunt foarte, foarte curios să aflu care va fi traseul jurnaliştilor din presa aservită aceşti ani PCRM-ului. Mă gândesc mai ales la cei care au cetăţenie română, şi care ar trebui traşi la răspundere pentru atitudini - în cel mai direct sens - antinaţionale.

Vă invit să vă exprimaţi opiniile.

No comments: