20090727

Basarabia. Din nou alegeri

Miercuri se joacă runda a doua - şi ultima - a partidei care va determina evoluţia politică a Basarabiei pe termen mediu. Miercuri, 29 iulie 2009, se reiau alegerile parlamentare, după ce regimul nedemocratic instituit de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu a reuşit să aleagă un preşedinte al Republicii Moldova, în urma celor două tururi de vot din Parlamentul de la Chişinău.

Aş vrea să spun că lucrurile sunt mai clare acum decât în aprilie, dar nu este cazul. Perdeaua de fum este la fel de groasă. Iar când spun asta mă refer nu la scena politică de la Chişinău, instabilă în general (iar în vara lui 2009 mai instabilă decât oricând), ci la faptul că basarabenii simpli - români, ruşi, ucraineni, bulgari sau găgăuzi - nu par nici acum hotărâţi ce vor pentru ţara lor. Este un semn rău. Înseamnă că mulţi dintre ei preferă să creadă în continuare minciunile comuniste (gen: protestele din aprilie au fost o încercare a opoziţiei de a destabiliza RM, cu sprijin românesc), şi nu faptul că tinerii basarabeni vor schimbarea, şi o vor ACUM. Cu alte cuvinte, falia intergeneraţională persistă.

Un alt semn rău este că deja au loc fapte care indică modul, climatul în care se vor desfăşura aceste alegeri: observatori internaţionali din Georgia sunt blocaţi în acest moment în aeroportul internaţional din Chişinău şi se pare că vor fi expulzaţi, iar câţiva jurnalişti români trimişi la Chişinău au fost şi ei blocaţi mai multe ore în aeroport, după care li s-a permis să intre în ţară. Probabil faptul se datorează numirii recente a lui Monica Macovei ca şef al comisiei parlamentare a EU pentru RM şi prezenţei observatorilor din partea PE - dintre care jumătate sunt români. Indicii privind intenţia comuniştilor de fraudare a alegerilor sunt de mult timp suficient de multe cât să nu le mai enumăr (totuşi, două lucruri: 1. alegerile au fost programate miercuri, 29 iulie, adică într-o perioadă cu vârf de concedii şi într-o zi lucrătoare; 2. majoritatea studenţilor nu vor putea vota, deoarece guvernul comunist a avut grijă să împiedice acest lucru printr-o prevedere care nu le permite cetăţenilor moldoveni să voteze altundeva decât în localitatea de domiciliu).

Iar miza este foarte importantă. Dacă comuniştii vor reuşi să se menţină la guvernare (pentru un al treilea mandat consecutiv), atunci Republica Moldova va deveni o copie fidelă a Republicii Belarus şi un pion al Kremlinului. Dacă opoziţia va câştiga, probabil că parcursul pro-european al Republicii Moldova va fi salvat. Probabil.

În încheiere, ţinând pumnii tinerilor şi opoziţiei democratice verificate într-o vară de foc cum a fost cea de la Chişinău până acum, vă recomand să vizionaţi cel mai bun film documentar de atitudine anticomunistă care priveşte evenimentele de aprilie din Basarabia. Filmul - Capcana - poate fi şi descărcat de undeva de pe internet.

PS. Pentru surse credibile de informaţii vis-a-vis de evenimentele din Basarabia, vă invit să urmăriţi în primul rând blogurile din Basarabia existente pe blogroll. Deasemenea, vă invit să urmăriţi hotnews.ro şi hotnews.md, cât şi unimedia.md (adresă de rezervă unimedia.info), jurnal.md, protv.md şi garda.com.md. Ceea ce s-a întâmplat în aprilie se poate repeta, din păcate, şi acum.

No comments: