20081122

cinematographeum11. das boot

Este probabil cel mai cunoscut film german al tuturor timpurilor (şi cel mai scump - 15,000,000 $). Şi pe bună dreptate. Realizat în anul 1982, filmul este considerat în acest moment unul din cele mai bune 100 de filme din toate timpurile cât şi unul din cele mai bune filme de război, fiind marele perdant al Oscar-urilor din 1983 (6 nominalizări, nicio statuetă). Şi probabil cel mai bun film german (titulatură la care aspiră pe drept cuvânt şi Metropolis).

Filmul ne spune povestea unui submarin german, cu un echipaj de 43 de marinari la bord, angrenaţi într-un război pe viaţă şi pe moarte cu navele britanice şi americane. Un război în care au luptat de partea germană 40,000 de marinari, dintre care mai puţin de 10,000 au supravieţuit. Povestea lui U-96 este povestea oricăruia dintre echipajele germane de U-boot angrenate în acest conflict. Iar mesajul filmului este lipsit de orice ambiguitate: războiul este rău.

das boot se află pe lista filmelor mele preferate datorită: 1. prestaţiei nemaipomenite a lui Jurgen Prochnow 2. soundtrack-ului realizat de Klaus Doldinger 3. complexităţii cerute pentru a realiza filmul (adică efecte speciale şi soluţii tehnice folosite). Acestor lucruri le pot adăuga, eventual, veridicitatea pe care das boot o respiră.

Îmi permit un singur sfat: dacă vreţi să vedeţi acest film, căutaţi versiunea în limba germană. Măcar pentru faptul că este versiunea originală.


No comments: