20080924

descriptum06

7718.20010723 luni Bucureşti

[...] vreau să îmi exprim indignarea faţă de legea minorităţilor adoptată săptămâna trecută în Republica Moldova (cele două cuvinte, alăturate, încep să îmi repugne. Dumnezeu ştie numai ce e acolo, ce ghiveci şi ce cozi de topor, căci teritoriul ăsta se poate numi oricum, numai republică nu.)

Legea respectivă cuprinde invenţii grosolane de tip sovietic: minoritatea românească, limba moldovenească. Plus limba oficială în stat - limba moldovenească alături de (o, minune!) limba rusă. Românii constituie o minoritate estimată de comuniştii moldoveni (o adunătură de rusofili), la cifra de 2,400 de persoane, conform unui recensământ din 1989.

Asta e - de fapt, singurii oameni cu picioarele pe pământ din Basarabia sunt ruşii. Ei deţin puterea economică şi - acum - puterea politică. Lor le convine situaţia de acum, şi atunci nu e extraordinar ca reporterul român şi liderul grupului parlamentar al comuniştilor să se înţeleagă perfect vorbind două limbi diferite. Nu ştiu cum de respectivului nu i-a înţepenit limba în gură după o pledoarie atât de strălucită în serviciul adevărului. Mă enervează prostia românilor de acolo - nu de mult foloseam un citat din Laurenţiu Ulici - prostia acelor oameni care îşi merită soarta pentru că se lasă jefuiţi şi înşelaţi cu bună ştiinţă de cozi de topor, pe care se grăbesc apoi să le voteze în masă.

Ce e totuşi bine - mulţi tineri basarabeni lucrează în Occident. Mulţi studiază în România - cunosc personal câţiva. Şi cred că, până la urmă, minoritatea românească, o minoritate de 65% din populaţia RM, se va trezi. Desigur că peste 10 ani situaţia se va schimba; sper să nu fie prea târziu. Şi mai sper să nu mă mai mire afirmaţiile în care nu mai cred decât o parte a românilor din RM. Singurii care pot schimba situaţia sunt basarabenii înşişi. Pentru mine, subiectul rămâne în suspensie.


PS 20080924.

Îmi pare foarte rău să constat că lucrurile sunt exact la fel şi acum pe scena politică de la Chişinău. Subiectul rămâne încă în suspensie - în continuare, RM este guvernată de comunişti, iar chestiunea limbii vorbite şi a identităţii naţionale este actuală. Aderarea României la EU este totuşi premiza unei schimbări, cât şi faptul că în acest moment principalul partener comercial al RM este România, care a depăşit Rusia. Aştept cu interes alegerile din martie 2009. Sper ca opoziţia să reuşească să prezinte un front comun.

No comments: