20090407

Revoluţie în Basarabia

Ceea ce s-a întâmplat în ultimile 24 de ore la Chişinău e o palmă pe faţa celor ce şi-au pierdut prea uşor credinţa într-o evoluţie democratică rapidă a RM. Pe scurt, material video pus la dispoziţie de Pro TV:


Cum sunt alţii care au scris de la faţa locului, nu are rost să repet şi eu ceea ce deja se cunoaşte. Însă vreau să vă pun la dispoziţie sursele de informaţie, pentru că ăsta e lucrul cel mai important atunci când autorităţi opresive caută să împiedice accesul la informaţie (telefonia mobilă nu a funcţionat în centrul Chişinăului, iar internetul a fost tăiat în RM până seara). Aşadar:

- cea mai bună şi completă informaţie de la faţa locului - live-blogging - este disponibilă pe site-ul unimedia.info. Să nu rataţi galeriile foto, materialul disponibil acolo este excepţional.

Precizez că, în acest moment, funcţionează toate site-urile importante din Basarabia, inclusiv cele independente, mai puţin cel mai important - www.unimedia.md - care a fost atacat cibernetic.

- transmisia video live de la faţa locului a fost posibilă datorită satelitului Pro TV Chişinău. Vă invit să urmăriţi aşadar Pro TV Bucureşti pentru streaming live. Am impresia că este folosit canalul 3 de streaming.

- o transmisie audio live poate fi urmărită pe streaming-ul radio Vocea Basarabiei, aici.

- cea mai bună acoperire live de ansamblu a evenimentului (adică în Basarabia şi în România) este disponibilă pe blogul lui INconstantIN, aici.

- informaţii foarte valoroase, mai mult sau mai puţin în timp real, sunt cele disponibile în blogosfera basarabeană. Mulţi bloggeri basarabeni sunt prezenţi la faţa locului şi pot oferi un complement de informaţie. Consultaţi lista cu ultimele postări de pe site.

- mai puteţi găsi informaţii foarte bune pe Hotnews (.ro şi .md), inclusiv relatări de la faţa locului în timp real. Trebuie să spun că Hotnews nu a stat deloc în espectativă şi a prezentat foarte bine evenimentul încă de la început, constituind o remarcabilă şi fericită excepţie în presa românească. Importanţa Hotnews este că atunci când siteurile independente din Basarabia au fost blocate, informaţia a circulat aici.

Ceea ce este clar, e faptul că manifestaţiile de azi au avut loc nu doar la Chişinău. Ele s-au extins şi la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, iar tinerii din Orhei au fost împiedicaţi să plece spre Chişinău pentru a se alătura protestatarilor. Mai mult, graniţa cu România a fost blocată în întregime pe partea moldovenească pentru cetăţenii români, deşi au fost şi 4 autocare cu studenţi basarabeni din Iaşi oprite la frontieră.

Bilanţul zilei nu este clar, însă se vorbeşte de un mort şi 100 de răniţi. La un moment dat se vorbea de doi poliţişti morţi, iar apoi de o tânără asfixiată. La ora unu noaptea se auzeau focuri de armă în PMAN, atunci când poliţia şi armata au intervenit pentru a evacua piaţa. Sute de manifestanţi au fost arestaţi, la Chişinău şi Bălţi. Manifestaţiile au fost filmate de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, pentru ca protestatarii să poată fi urmăriţi pe baza probelor video.

Au existat din fericire şi manifestări de solidaritate, în România şi nu numai. Pentru manifestările de solidaritate din România, mergeţi aici. Eu am participat la cea din Bucureşti (am vrut să scap de ruşinea de a îi lăsa pe acei tineri singuri), am şi poze, dar le voi adăuga mai târziu în corpul articolului.

Personal, nu întrevăd în acest moment cum vor evolua lucrurile. Pe de o parte, liderii opoziţiei sunt depăşiţi de evenimente: la negocierile cu preşedintele Voronin ei au cerut - atenţie - numărarea din nou a voturilor, şi nu invalidarea alegerilor (care, adevărat, e improbabilă atât timp cât alegerile au fost considerate democratice de instituţiile internaţionale). Aici Vitalie Cojocari are deplină dreptate. Cum să ceri renumărarea unor voturi deja falsificate?...

Priviţi video de la negocieri dintre liderii opoziţiei şi preşedintele Voronin:



Pe de altă parte, a avut loc într-adevăr o lovitură de stat în Basarabia, însă trebuie corectat ceea ce a afirmat Voronin: tentativa de lovitură de stat nu a avut loc azi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, ci duminică noaptea, când PCRM a falsificat, la adăpostul întunericului, rezultatul alegerilor. Ceea ce se întâmplă acum în Basarabia este că oamenii, în general tineri, nu mai sunt dispuşi să accepte minciuna - pentru că rezultatele oficiale ale alegerilor au fost percepute ca o minciună, ca un furt - şi sufocanta lipsă de democraţie.

Voci lucide au cerut ca evenimentele în curs să fie mediate. Nicu Popescu a cerut venirea lui Javier Solana (reprezentantul pentru politică externă al Comisiei Europene) la Chişinău şi încheierea unei înţelegeri între putere şi opoziţie. Din păcate, părerea mea este că Occidentului nu îi pasă de Basarabia şi că o mediere EU la Chişinău este imposibilă în acest moment. EU nu vrea să se implice, şi nici chiar poziţia României nu va schimba asta. Reacţiile în mediile occidentale - inclusiv în presă - au fost extrem de slabe. Nu de acolo poate veni ajutorul. Asta cred eu.

Singurul mod în care se poate ajunge în cele din urmă la o înţelegere este ca tinerii de la Chişinău să nu cedeze, să nu plece din PMAN. Şi vă mărturisesc sincer că mi-e teamă, pentru că Voronin nu se va teme să cheme la arme pe minerii de la Tiraspol, pentru a apăra democraţia de la Chişinău de atacurile fasciştilor beţi. Asta dacă nu se va mulţumi cu intervenţia armatei, cu muniţie de război, după cum spun unele informaţii pe surse. La un alt nivel, ambasadorul RM de la Bucureşti a fost rechemat la Chişinău, iar preşedintele Voronin reclamă insistent că evenimentele au fost organizate la Bucureşti. Urmează, am impresia, un meci diplomatic de care nu am mai avut parte în ultimul timp. Nu m-ar mira să văd un ambasador român la Chişinău declarat persona non grata zilele următoare, la modul în care cei de la Chişinău înţeleg să facă diplomaţie.

Cert este că trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău, şi să avem pentru orice eventualitate ajutoare umanitare şi medicale amplasate la graniţă, poate nişte personal medical. Ceea ce se întâmplă la Chişinău acum se poate lăsa cu răniţi, mulţi răniţi, iar spitalele din RM riscă să fie repede depăşite de situaţie. Mai ales dacă evenimentele escaladează - iar câtă vreme o soluţie externă nu există şi forţele politice interne nu ajung la un acord, iar comuniştii ţin cu dinţii de putere, acest lucru mi se pare probabil.

Primăvara de la Chişinău intră astfel în ziua a treia. Ce ne rezervă această zi?

2 comments:

Fashion is undead said...

Marius, exact in acest moment, pe unul din posturile noastre TV "serioase" are loc inflacarata dezbatere "Vadim merge cu Becali" cu siguranta acest subiect face mai mult rating decat cei 30000 de tineri care isi risca viata de mai bine de 3 zile... De unde vine atata lipsa de interes fata de evenimentele din Moldova? Iar Voronin ne acuza de implicare directa in conflict, this is sooo funny.
Nu inteleg de ce, in ultimii 20 de ani relatiile noastre diplomatice s-au redus, cum am citit, la doua trei conferinte pe tema vinurilor, si cam atat. Ca doar noi suntem saraci iar ei si mai saraci. Trag concluzia ca nu s-a considerat rentabila dezvoltarea (sau mai bine zis refacerea) relatiilor diplomatice cu Moldova.
Si restul? Toate punctele comune? Mai avem puncte comune cu aceasta tara rusificata?
In curand, cu un pic de ajutor de la Voronin o sa impartim culorile drapelului nostru cu niste vorbitori de limba rusa.
Ce parere ai, cum crezi ca i-am putea ajuta(noi romanii in general)in aceste conditii?Mai putem face ceva?
In Basarabia sunt doritori de libertate. Ce facem deci cu ei?

str53 said...

mulţumesc pentru comentariu, hanna ichi me :)

răspund pe rând.

1. Becali-Vadim: în România presa este tabloidizată la un nivel înfiorător, şi televiziunile româneşti sunt un exemplu cum nu se poate mai reuşit. Excepţiile sunt puţine: hotnews.ro, evz şi cam atât. De exemplu, profilul presei independente de la Chişinău este mult mai serios decât cel al presei din România, şi asta ar trebui să ne dea foarte serios de gândit.

2. nu aş spune că românii nu sunt interesaţi de ceea ce se petrece la Chişinău. Articolele de fond de pe Hotnews de ieri au avut număr record de vizitatori şi comentarii. La fel e şi azi. Au fost organizate demonstraţii de solidaritate în 10 oraşe din România, iar la cea din Bucureşti au participat peste 1,000 de persoane - şi am văzut asta cu ochii mei. Problema vine de la tipul de presă pe care îl avem, orientată exclusiv spre senzaţional şi obţinere de rating.

3. acuzarea României de ceea ce se întâmplă la Chişinău are loc din 1940, de când sovieticii au ocupat Basarabia, şi va dura atât timp cât va continua să existe o Republică Moldova cu limbă "moldovenească" populată de etnia "moldovenească". Legat strict de ultimele zile, scenariul comunist de acuzare a României a fost bine pus la punct, şi urmăreşte pe termen lung justificarea rusificării RM, după modelul Belarusului, adică renunţând inclusiv la ideea de aderare la EU, care nu e decât o retorică politică.

4. după 1990 România s-a orientat exclusiv către Occident, iar relaţiile cu RM nu au fost considerate esenţiale. La fel s-a întâmplat cu relaţiile noastre cu tot fostul spaţiu sovietic, inclusiv Rusia. Se pare că orientarea noastră pro-occidentală a avut un preţ.

5. punctele comune există şi vor fi din ce în ce mai puternice. Românii nu pot fi făcuţi "moldoveni" în 50 de ani. Realitatea e că în acest moment Basarabia e locuită de un procent de aproximativ 80 % etnici români, 8 % ucraineni şi 5 % ruşi.

6. ce putem face pentru cei de acolo? Păi, în bună parte, am putea să ne gândim la o prezenţă mai puternică în economia RM, în mass-media din RM, la nişte schimburi interculturale.. şi la modificarea legii cetăţeniei.