20081018

cinematographeum06. big fish

Este probabil unul din cele mai bune zece filme ale anului 2003.

Cu toţii am avut în viaţă, cred, întâlniri cu persoane născute pentru a povesti celorlalţi cât de buni sunt şi cât de norocoşi sunt interlocutorii lor că au de-a face cu ei. Poate unii avem şi rude care se încadrează aici, servindu-ne detaliile fantastice ale unei vieţi încărcate cu momente extraordinare.

Filmul tocmai asta ne comunică - relaţia tensionată dintre un fiu, ajuns matur, şi tatăl grav bolnav. Sătul de nenumăratele poveşti fantastice repetate la infinit ale tatălui său, fiul încearcă să separe realul de imaginar, acum, în ceasul al doisprezecelea. Dacă reuşeşte sau nu, decideţi voi. Din punctul meu de vedere, decizia e luată deja în momentul în care devine clar faptul că filmul îşi propune să fie un basm - chiar dacă unul pentru oameni ceva mai mari :) Iar motto-ul filmului este: the story of my life....

Filmul este nu doar un basm. Caracteristici pe care le-aş considera potrivite ar fi: poetic, înduioşător, alegoric, captivant, magic, câteodată comic şi întotdeauna profund uman.

Pe partea distribuţiei, îi putem găsi pe Albert Finney, Jessica Lange, Billy Crudup, Ewan McGregor (al căui joc m-a impresionat cel mai tare), Helena Bonham Carter (care s-a achitat cu brio de o sarcină foarte complexă), Danny DeVito sau Marion Cotillard. Un cuvânt de laudă pentru regizor (filmul e foarte bine construit) şi pentru soundtrack.

PS: mi-e sincer ciudă că filmul nu a luat niciun premiu, pentru că ar fi meritat atât de mult. Mă consolez însă cu faptul că filmul e în top 250 pe imdb.

No comments: