20081117

week'toriAl.27 atunci când cuvintele sunt în plus

Evenimentul principal al săptămânii tocmai încheiate nu a fost nici criza economică şi nici subiectul alegerilor generale. Ar fi fost de preferat să putem discuta de oricare dintre subiectele de mai sus şi să ne batem capul cu recesiunea economică sau cu declaraţiile imaculate ale lui Ion Iliescu, care a comis-o din nou.

Însă ceva - ceva teribil, de fiecare dată când se întâmplă - a dat aceste lucruri peste cap şi le-a trimis pe pagina a doua.

O explozie la mina Petrila a cauzat, sâmbătă, moartea a 12 mineri (da, mineri, nu ortaci) şi rănirea altor 14, dintre care cel puţin 6 se află într-o stare extrem de gravă. Prima explozie a fost urmată de o a doua, sâmbătă seara.

Aşa că ne punem iarăşi întrebări legate de (ne-)respectarea normelor de siguranţă, de afacerile învârtite de diferite grupuri de interese cu resursele care în mod normal trebuiau investite în siguranţa oamenilor, de implicarea factorului politic. Pentru a câta oară?

Presupun, astfel de situaţii se vor repeta atât timp cât memoria noastră nepăsătoare va fi scurtă, atât timp cât astfel de ştiri (prea deranjante pentru comoditatea noastră) sunt uitate după 24 de ore, atât timp cât - ca societate - nu învăţăm nimic din aceste tragedii.

În încheiere, vă invit să citiţi articolul de azi al lui Dan Alex Coca, apărut în Hotnews, articol care - din punctul meu de vedere - este cea mai potrivită luare de poziţie faţă de această tragedie.

Dumnezeu să îi odihnească pe cei morţi.

1 comment:

Anonymous said...

excelent articolul de pe hotnews!
si tare bine ascuns, ar fi trebuit sa fie pe prima pagina in toate publicatiile