20081128

melum14. can't stop raving

Călătoria noastră muzicală ne poartă astăzi în Germania. Unde, la începutul anului 1995, a apărut una din cele mai de succes trupe germane de rave - dune. Cu o titulatură inspirată în mod evident de romanele science-fiction ale lui Frank Herbert (temă evidentă şi în videoclipurile trupei), dune a cunoscut un mare succes odată cu lansarea primelor single-uri (hardcore vibes, are you ready to fly, can't stop raving).

Apoi au apărut albumele: dune (1995), expedicion (1996), forever (1997) şi forever and ever (1998). Este interesant că dune a trecut de la un rave (destul de puţin sofisticat în 1995) la adaptări orchestrale ale unor piese foarte cunoscute, pentru ca în cele din urmă să revină la genul care a consacrat trupa (dar cu un sound mult mai elaborat şi încă actual în 2008). Din punctul meu de vedere, acest traiect muzical subliniază calitatea trupei. Care trupă păstrează însă, de la început şi până la sfârşit, un temperament adolescentin.

Este mare păcat că dune a dispărut - datorită ambiţiilor solistice ale unuia din membri şi problemelor juridice legate de lansarea unui single, în anul 2000. Spun asta pentru că, în condiţii normale, în care activitatea trupei ar fi continuat, "recolta" de muzică bună a acestei trupe ar fi fost mult mai bogată. Dar aşa se întâmplă de multe ori, şi nu putem decât să ne mulţumim cu ceea ce există.

Câteva cuvinte şi despre premiu: albumul history (ultimul album dune, lansat în anul 2000) este un album best of, o colecţie a single-urilor dune, cărora li se adaugă piese noi. Caracterul multimedia al albumului este marcat de prezenţa unui joc pe calculator (cu caracteristicile oricărui joc pe calculator lansat în anul 2000).

Puteţi câştiga acest album răspunzând la întrebarea campaniei: (cum) Credeţi că se poate impune muzica bună în România?


No comments: