20081110

week'toriAl.26

Ceea ce am aflat săptămâna aceasta - şi mi-a dat mult de gândit - a fost că Cimitirul Evreiesc a fost vandalizat de patru elevi pentru a realiza un videoclip cu telefonul mobil. Nu vreau să trag concluzii pripite, dar acest fapt este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, a degradării morale la care am ajuns.

În momentul în care s-a anunţat că Cimitirul Evreiesc a fost vandalizat mi-a trecut prin cap ideea că avem poate de-a face cu un grup extremist, ceea ce ar fi legitimat ideea că România nu s-a desprins cu totul de perioada în care ţara a fost guvernată de extrema dreaptă. Dar mi-a trecut apoi prin gând faptul că într-un astfel de caz nu ar fi avut loc doar devastarea unor pietre funerare, ci ar fi fost de aşteptat să apară şi nişte texte antisemite sau cu caracter fascist - care însă nu au apărut.

Nu discut reacţia comunităţii ebraice, care - înainte de a afla rezultatul anchetei - a început să ne aducă aminte cât de antisemiţi suntem noi, românii. Şi nici chiar reacţia autorităţilor statului, care i-au luat pe agenţii SRI din alte misiuni şi i-au trimis să inspecteze pietre tombale într-un cimitir. Recunosc însă că rezultatul întregii poveşti mi se pare, pe undeva, penibil: agenţii SRI nu au altceva de făcut decât să fugărească adolescenţi cu creierii făcuţi praf de uitatul la "ştirile de la ora 5".

De fapt, asta e adevărata dramă: rezultatul dezastruos a ceea ce a devenit societatea românească din momentul înmulţirii televiziunilor care produc programe de proastă calitate şi difuzează numai show de 2 lei şi sânge începe să se vadă din ce în ce mai pregnant. E însă şi rezultatul jocurilor pe calculator, al telefoanelor mobile care sunt bune pentru orice altceva, mai puţin pentru vorbitul la telefon, şi - nu în ultimul rând - al nepăsării noastre. Pentru că marea majoritate a cimitirelor din ţara asta - aşa cum e şi Cimitirul Evreiesc din Bucureşti - sunt lăsate de izbelişte, în loc să fie păzite, iar rezultatul se vede în sutele de monumente funerare batjocorite cam peste tot.

În loc să avem copii care joacă fotbal, baschet - sau practică orice alt sport - avem copii care devastează morminte. Ruşine televiziunilor noastre de doi bani, ruşine nepăsării noastre.

No comments: