20090422

Basarabia. Un fel de post-scriptum

Aşa cum vă spuneam sâmbătă, scriu din nou despre acest subiect.

În primul rând, trebuie să ştiţi că în acest moment temperatura a scăzut mult la Chişinău. De la zilele fierbinţi de acum două săptămâni, s-a ajuns la zilele siberiene recente - zile în care poliţia aservită regimului dictatorial a mai răpit oameni pe stradă, au început să apară morţii, iar oamenii au fost cuprinşi de frică. Din păcate, se pare că va mai trece ceva timp până ce oamenii vor respira un aer normal în Republica Moldova.

Vă spuneam că am informaţii noi. Pe scurt:

- un blogger din Basarabia, implicat direct în evenimente - Alexandru Cozer pe numele său - a reconstituit filmul zilelor fierbinţi, punând cap la cap toate materialele multimedia disponibile, ajungând să demonstreze cu acte în regulă că demonstraţiile au fost deturnate de provocatori. Într-o postare incendiară el a demonstrat că anumite persoane - şi cam aceleaşi - au fost implicate în momente cheie ale demonstraţiilor folosite ulterior de autorităţi pentru a acuza România.

- se conturează un prim bilanţ al zilei de 7 aprilie: 3 morţi, 3 dispăruţi, 41 de persoane torturate. Bilanţul, conţinând detalii pentru fiecare caz în parte, a fost prezentat azi de primăria municipiului Chişinău şi preluat de Unimedia. Vă invit să citiţi articolul nu numai datorită informaţiei detaliate pe care o oferă, ci şi pentru a vedea cum forumurile basarabene sunt atacate de forumişti plătiţi cu comentarii menite să arunce dezbaterea în derizoriu - lucru care se întâmplă acolo dintotdeauna.

Prezint şi documentele care mi-au parvenit pe mail acum câteva zile. În primul rând, (1), aveţi o plângere către judecător a unui tânăr reţinut de poliţie şi forţat să recunoască participarea la proteste, precum şi (2; 3) o copie a unui certificat medico-legal care confirmă spusele tânărului.

(1)












(2)


















(3)


















În plus, o copie (4); (5) a unui certificat de deces, conform căreia tânărul Boboc Valeriu Victor ar fi murit intoxicat "cu toxic necunoscut":

Pentru a înţelege ce înseamnă în viziunea autorităţilor de la Chişinău "intoxicaţie cu toxic necunoscut", vă invit să vizitaţi pagina aceasta, unde, printre alte victime ale represiunii, puteţi vedea ce urme a lăsat "intoxicaţia" pe faţa lui Valeriu Victor, pe care acum autorităţile comuniste îl au pe conştiinţă. Precizez că este vorba de apelul împotriva terorii şi violenţei în Moldova făcut de primarul Chişinăului, în limba engleză.

Ţin să mulţumesc, pe această cale, lui Codin Moldovanu, care mi-a pus la dispoziţie acest material.


Acum, să mergem mai departe. Ce putem vedea în acest moment la Chişinău?

- nomenclatura de acolo îşi fidelizează forţele de poliţie şi forţele speciale, prin măriri de salarii şi prime, care merg de la cuantumul a trei salarii până la apartamente. În plus, puterea de la Chişinău vorbeşte de amnistierea participanţilor la evenimentele de acum două săptămâni, ceea ce înseamnă de fapt că poliţiştii implicaţi în represiuni nu vor avea parte de rigorile legii, în timp ce tinerii arestaţi rămân în închisoare atât timp cât noul parlament nu este constituit (fără vreo garanţie că vor fi eliberaţi după constituirea lui);

- opoziţia nu a obţinut nimic până în acest moment: renumărarea voturilor nu a determinat nicio schimbare, iar cazurile de încălcare a drepturilor omului pe care le semnalează, chiar dacă sunt documentate beton, vor fi soluţionate încet sau foarte încet de către instanţele internaţionale. Mai mult, opoziţia parlamentară e nevoită să ocupe locurile într-un parlament desenat din timp de liderii comunişti, iar 20 de parlamentari de opoziţie trebuie să renunţe la cetăţenia altor state;

- evenimentele recente au pus în lumină şi semne de întrebare vis-a-vis de eficacitatea unor organisme internaţionale care ar trebui să sprijine democraţia şi statul de drept. În acest sens mi se pare foarte bun articolul din Academia Caţavencu - vă invit să îl citiţi.


Încerc, pe baza celor prezentate mai sus, să trasez o concluzie. Pe termen scurt, câştigător al evenimentelor recente din Basarabia pare PCRM. Însă din punctul meu de vedere asistăm la o victorie a la Pyrrhus. Pentru că victoria de acum marchează o ruptură violentă între PCRM şi clasa activă din Republica Moldova. Pe deasupra, să nu uităm că suntem în plină criză economică, vizibilă în Republica Moldova prin scăderea foarte puternică a rezervelor valutare combinată cu o scădere extrem de importantă a remitenţelor (30% pentru primele două luni din 2009), iar surse de finanţare pentru un deficit estimat la 1,000,000,000 $ - în condiţiile în care ratingul de ţară al RM este acela care este - vor fi greu, dacă nu imposibil de găsit.

Pe scurt: dacă leul moldovenesc va fi devalorizat brusc, sau dacă pensiile şi salariile nu vor mai fi plătite, s-ar putea ca centrul Chişinăului să fie iar plin de protestatari. Numai că de data aceasta nu va fi vorba de tineri, ci de chiar actualul electorat al PCRM. Din punctul meu de vedere, în condiţiile în care PCRM pierde, opoziţia pierde şi societatea basarabeană e sfâşiată, singurul câştigător cert în acest moment în urma evenimentelor de la Chişinău este Rusia.

5 comments:

Codin said...

Cu cea mai mare plăcere.

Sititor said...

Mi-ar placea sa se termine cu OSCE-ul asta. Nu se poate initia o petitie ceva? Sau ca parlamentarii nostri europeni sa depuna un protest oficial? (So far, MAE roman face o treaba grozava.)

De acord cu concluziile. Oricat de iubitor de PCRM ar fi cineva, totusi, sa nu uitam ca balonul numit "criza economica mondiala" o sa-i afecteze si pe ei. In mod sigur, guvernantii moldoveni au varsat rezerve valutare pe piata ca sa tina cursul leului moldovenesc la un nivel cat de cat acceptabil inainte de alegeri. (Stiu ca ai avut o postare pe tema asta.) Dar ce se va intampla dupa? Ca si-au furat din banii lor.
Criza o sa aiba niste efecte cel putin interesante. Pacat de suferinta oamenilor! Poate ca se vor satura, intr-un final. Hai sa vedem ce-o sa fie la iarna!

str53 said...

mulţumesc frumos pentru comentarii.

nu cred că se poate pune problema desfiinţării OSCE, dar poate că vor apărea voci care îi vor cere reorganizarea.

MAEul nostru într-adevăr se mişcă, şi e foarte bine că face aşa, dar din păcate nu ştiu în ce măsură vor avea efect acţiunile diplomaţiei române, atât timp cât Voronin se comportă ca un mujic în relaţia cu România - după ce a declarat un ambasador persona non-grata, a introdus în mod discriminatoriu vize pentru cetăţeni români (adică europeni), iar azi a trimis o notă verbală MAE prin care a anunţat că refuză numirea noului ambasador român la Chişinău, declanşând (sau mai bine zis dezvoltând) o criză diplomatică fără precedent.

singurul limbaj pe care Voronin îl înţelege este cel al presiunilor, dar părerea mea este că dacă EU va lua o poziţie dură faţă de guvernarea comunistă de la Chişinău, putem asista inclusiv la refuzul RM de a participa la Parteneriatul Estic. oricum orientarea pro-europeană a comuniştilor este una de imagine.

nu trebuie să aşteptăm până la iarnă ca să vedem ce se va întâmpla "după". unul dintre analiştii economici de la Chişinău vorbeşte de salarii neplătite începând din mai şi de pensii neplătite începând din iulie. FMI a venit cu oferta de a da bani, dar sincer mă îndoiesc că vreunul dintre comuniştii moldovenişti e dispus să ia în serios o ofertă de finanţare a deficitului bugetar care cere atâtea sacrificii precum un acord cu FMI. deci în cel mult trei luni se vor vedea efectele crizei. şi frământările sociale aferente.

am impresia, comuniştii de la Chişinău se bazează pe sprijin economic rus, iar când acesta nu va veni în măsura aşteptată (Rusia se va confrunta cu o scădere foarte puternică a rezervelor strategice şi are de gând să se împrumute de la... FMI), vor da vina pentru destabilizarea situaţiei macroeconomice (pe care chiar ei au generat-o) pe eternul vinovat - România.

uite, citeşte articolul de ieri de pe ediţia online a oficiosului guvernamental de la Chişinău - www.moldova-suverana.md. ce a fost până acum e joacă de copii faţă de ceea ce au de gând de acum încolo.

Sititor said...

Merci de precizari! Am citit respectivul articol din "oficios". Jenant! "Cu vine a vorbit Basescu intre orele 12 si 17?" Doamne-Dumnezeule! Asta nu e argumentatie, asta e perdaf de nevasta geloasa, sa ma iertati de expresie!

Anonymous said...

Hristos a inviat!
Iti multumesc pentru postarile despre Basarabia! M-au facut sa ma simt mult mai aproape de fratii nostri, decit credeam.
Mi-as dori sa le citeasca cit mai multi.