20090410

Basarabia, zilele 4 şi 5

A. Mai întâi, o privire scurtă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile în Basarabia:

20090409

- liderilor opoziţiei le-au fost intentate mai multe dosare penale (7, dintre care ţin să remarc dosarul intentat lui Vitalie Nagacevschi, un adevărat coşmar al comuniştilor moldovenişti pentru procesele intentate şi câştigate la CEDO împotriva regimului de la Chişinău). A fost arestat în plus Gabriel Stati, om de afaceri basarabean, acuzat că ar fi finanţat protestele de la Chişinău. Cu alte cuvinte, Voronin a încercat să folosească ocazia pentru a lovi doi iepuri deodată: competiţia politică şi cea economică, pentru că firmele familiei Stati îi stăteau ca un ghimpe în ochi lui Oleg Voronin (fiul lui Vladimir Voronin şi, deocamdată, singurul miliardar din Basarabia). Totodată, un fost consilier al lui Voronin, trecut în tabăra democrată, a fost arestat şi acuzat de tentativă de lovitură de stat.

- României i-a fost impus regim de vize pentru intrarea pe teritoriul RM, în dispreţul normelor europene şi al legislaţiei internaţionale. Oricum dispoziţia e aplicată de fapt de pe 25 martie. A propos: comuniştii moldovenişti au fixat şi un "preţ al păcii", cerând semnarea tratatului de bază propus cu ceva timp în urmă României, chiar de ei (tratat care, pentru informare, e un document aberant, scris în "limbile română şi moldovenească" şi a fost evident respins de România).

- au fost luate la rând instituţiile de învăţământ şi au fost verificaţi absenţii, iar un director de liceu (cel puţin) a fost demis. Părinţilor li s-a amintit de faptul că răspund penal pentru faptele minorilor, iar elevilor şi studenţilor li s-a pus în vedere că absenţa de la cursuri în ziua de 10 aprilie atrage automat exmatricularea. Cu toate acestea, şi joi au protestat câteva sute de tineri.

Culmea cinismului, premierul moldovean a făcut publică o declaraţie de un incredibil tupeu, în care îi ameninţa voalat cu moartea pe tinerii care urmau să participe la protestul din 10 aprilie. Printre altele, citez: "zilele acestea s-a văzut clar că pentru unii oameni, dacă poţi să-i numeşti aşa, viaţa copiilor nu reprezintă nimic, sînt gata să-i sacrifice în interesele lor murdare şi antiumane" (cu referire evidentă la liderii opoziţiei). Dar partea cea mai "frumoasă" este aceasta: "Organizatorii celei mai mare crime din istoria Republicii Moldova planifică pentru mîine şi duminică să folosească din nou copiii pentru a devasta clădirea Guvernului, de data aceasta. Dacă acest lucru va fi admis de noi toţi, jertfele umane va fi foarte greu de evitat. Poliţia va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituţionalităţii Republicii Moldova, inclusiv armele". În caz că suportaţi lectura întregului document, îl puteţi citi aici.

Evident, în acelaşi moment în care premierul făcea publică declaraţia de mai sus continuau arestările şi răpirile, iar secţiile de poliţie vuiau de vaietele copiilor. Video:


20090410

- în PMAN au protestat 800 de tineri. Date fiind condiţiile, ceea ce aceşti tineri au făcut ar trebui considerat un act eroic. Românii obtuzi şi laşi care deabia aşteaptă să vadă că tinerii de acolo sunt fricoşi ar trebui să facă o plimbare scurtă până la Chişinău.

- un ziar rus a făcut public faptul că Rusia a furnizat regimului dictatorial de la Chişinău un avion plin cu echipamente speciale pentru împiedicarea protestelor (ex. grenade lacrimogene). Implicarea Rusiei se pare că nu se opreşte aici, de vreme ce au fost relatări care vorbeau de grupe de agenţi FSB trimişi la Chişinău în zilele anterioare.

- jurnaliştii basarabeni şi străini (în special români) au devenit ţinta predilectă a regimului dictatorial de la Chişinău. Dacă 19 ziarişti români nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul RM, unii au fost reţinuţi (precum Doru Dendiu, corespondent TVR), alţii expulzaţi, iar jurnaliştii basarabeni au fost arestaţi şi bătuţi (ex: Natalia Morari, iniţiatoarea protestelor paşnice - care a fost arestată, apoi eliberată, iar acum e dispărută, pentru că cel mai probabil se ascunde - sau fraţii Ghenadie şi Oleg Brega). În urma tracasărilor repetate, după ce redactorul şef al publicaţiei a fost reţinut mai multe ore, întregul colectiv al Jurnalului de Chişinău a cerut în seara aceasta azil politic în USA.

Site-urile presei libere au fost accesibile cu intermitenţe, iar cel mai important site de ştiri independent, unimedia.md, a fost închis - prin asta accesul la blogurile Unimedia a devenit imposibil, iar unii jurnalişti ai Unimedia au ajuns în situaţia de a cere găzduire pe alte site-uri şi bloguri.

Anunţ pe această cale că blogul este disponibil pentru orice jurnalist din Republica Moldova care nu îşi mai poate publica articolele pe un site .md. Dacă e nevoie, folosiţi formularul de comentarii de la sfârşitul articolului.

- într-o tentativă de a pacifica societatea pe care a scăpat-o de sub control, (încă) preşedintele Voronin a acceptat renumărarea voturilor. Termenul acordat partidelor de opoziţie pentru renumărare este însâ mult prea scurt: 4 zile.

- în acelaşi timp, Voronin a continuat să acuze implicarea României în evenimentele din Basarabia, clamând că are la dispoziţie dovezi în acest sens. A dat şi 4 exemple tipic staliniste. Eu mă rezum la al treilea exemplu de "implicare", cel al "specialiştilor români", pentru că Procuratura de la Chişinău a anunţat că a reţinut un "spion român". Încercaţi să ghiciţi cum îl cheamă: Johnattan Jerusalayem Netanyahu, în vâstă de 57 de ani. Nume de român neaoş, n-am ce spune.

"Românul" a fost acuzat că are hărţi ale Chişinăului, că are poze cu Preşedenţia şi Parlamentul (până aici, eu înţeleg că omul o fi vreun turist care a făcut poze în centru, aşa cum turiştii din Bucureşti pozează Casa Poporului) şi, partea cea mai tare, că ar fi deţinut "sticle cu substanţe inflamabile special adaptate". Încerc să ghicesc: vişinată? Sau totuşi ţuică, pentru că arde mai bine?

- la rampă a ieşit şi serviciul de securitate al RM, cu o declaraţie în care condamnă presa liberă de la Chişinău şi presa românească în ansamblu, respingând acuzaţiile de implicare în evenimente - acuzaţii demonstrate cu vârf şi îndesat, printre altele, de zecile de filme disponibile deja pe Youtube. Nu comentez prea multe despre declaraţie (chit că, dacă un serviciu de informaţii care se consideră serios ajunge să se bată în comunicate, atunci înţeleg că profesional serviciul respectiv suferă din greu), însă vă invit să vă delectaţi cu una din idei: Serviciul de Informaţii şi Securitate se declară hotărât să apere democraţia şi interesele naţionale ale statului, să fie la straja şi promovarea valorilor naţionale ale Republicii Moldova, asigurând drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor în orice condiţii. Nimeni nu are dreptul să sfideze societatea civilă, populaţia, în special atunci când este vorba de viitorul ţării noastre. Mda, să le spună asta liceenilor şi studenţilor pe care au de gând să-i nenorocească prin închisori.


B. Încerc - doar încerc - să analizez câte ceva.

Faţada de democraţie din Republica Moldova a căzut cu zgomot, iar derapajele antidemocratice ale autorităţilor sunt documentate inclusiv cu material multimedia. În acest moment este clar că regimul se bazează doar pe nostalgici, pensionari, şi pe cei năimiţi: poliţiştii, personalul vamal, cadrele superioare din armată, agenţii de securitate şi funcţionarii superiori. Nici baza aceasta nu este foarte solidă: există informaţii conform cărora mulţi poliţişti şi-ar fi dat demisia în ultima săptămână, văzând ce înseamnă democraţia a la Voronin. Cu alte cuvinte, o rezistenţă de durată mai bine organizată ar avea toate şansele de a determina implozia unui astfel de sistem nedemocratic.

Încălcările flagrante ale dreptului la informaţie din ultimele 48 de ore cer măsuri rapide şi hotărâte pe plan internaţional. Cred că ceea ce au făcut jurnaliştii de la Jurnal de Chişinău poate constitui un exemplu. Ar trebui ca tuturor jurnaliştilor - persecutaţi în Basarabia pentru că apără democraţia - să li se acorde neîntârziat azil politic în Uniunea Europeană, dacă îl vor cere. Libertatea cuvântului nu este un moft.

În ceea ce priveşte relaţiile cu România, noul ambasador român nu a fost încă acceptat, şi pronosticul meu este că nu va fi acceptat, pentru că în acest moment dictatura de la Chişinău doreşte îngheţarea completă a relaţiilor cu România şi instaurarea pe Prut a unei cortine de fier pe deasupra căreia să nu mai poată trece nici pasărea cerului. Pe de altă parte, dictatura de la Chişinău nu a transmis şi nici nu are de gând să transmită României informaţii legate de cetăţenii români arestaţi în Basarabia. Cum să îi spui "duşmanului" pe care dintre "spionii" lui i-ai capturat? Dacă există cetăţeni români arestaţi la Chişinău, ei vor fi demonizaţi în procese de tip stalinist pentru tentativă de lovitură de stat, cum s-a întâmplat dealtfel şi azi. Dictatura de la Chişinău va face totul pentru a determina Bucureştiul să semneze tratatul de bază.

În fine, în ceea ce priveşte societatea basarabeană, părerea mea este că spaţiul de expresie civică va fi mult mai îngust şi mult mai violent. Din păcate pentru acei tineri frumoşi şi curajoşi, singura lor şansă şi salvare rămân pentru moment ei înşişi. Pentru că diplomaţia se mişcă încet.

În orice caz, până atunci când fărădelegile comise de actualul regim vor fi demonstrate în faţa unui tribunal internaţional, ar fi poate bine să se aibă în vedere interzicerea accesului nomenclaturiştilor de vârf ai dictaturii proaspăt demascate de la Chişinău pe teritoriul EU, exact aşa cum li se interzice acum demnitarilor transnistreni. Pentru că eu nu mai sunt capabil să văd, de luni încoace, nicio diferenţă între Smirnov şi Voronin. Niciuna.

2 comments:

Alexandru said...

M-a luat cu fiori cand am ascultat relatarea tanarului batut. Nimic din ce ar fi putut el face impotriva ordinii publice sau sigurantei statului NU poate justifica primirea unui asemenea tratament. Lucrurile au luat-o razna rau acolo!
Daca ar fi sa judecam potrivit experientei romane recente, din momentul in care se comit astfel de abuzuri si violente, nu mai e mult pana la rasturnarea balantei, pana la decolarea elicopterului... Sa speram ca asa e si ca momentul vine.
Singurul mod in care ii putem ajuta pe oamenii de acolo este sa le extindem vizibilitatea, sa le promovam cauza. Prin toate mijloacele. Occidentul a inceput sa se trezeasca. Sa nu-l lasam sa doarma!
(Multumesc, stranum53.)

Anonymous said...

invatat o multime