20081206

cinematographeum13.Recolta de gheaţă

Cum se apropie Crăciunul, tematica rubricii capătă accente mai adecvate sezonului :)

Sunt multe filme care sugerează atmosfera de Crăciun. Unele celebre pe drept cuvânt (precum seria home alone), altele doar promovate în exces pe toate canalele media - te baţi de ele privind televizorul, ascultând radioul, în staţia de metrou sau pe stradă, şi asta fără să vorbim de presa scrisă şi reviste de specialitate. Aşa încât voi încerca să fiu puţin mai "alternativ", propunând filme mai puţin cunoscute, pentru că au fost mai puţin promovate. Şi pentru că nu corespund poate întru totul ideii preconcepute pe care o avem în acest moment despre filmele de Crăciun.

the ice harvest (2005) este o comedie neagră. Subiectul este oarecum clişeistic (deşi scenariul este scris de doi autori premiaţi cu Pullitzer): doi asociaţi îl fură pe şeful unuia dintre ei, care e mare mafiot, şi încearcă să dispară din oraş. Dar fără să atragă atenţia. Şi cum e ajunul Crăciunului, cel mai bun mod de a pleca dintr-un orăşel fără a atrage atenţia este să te prefaci că faci vizite...

Jocul actoricesc este foarte bun. Dincolo de John Cusack (hei, e actorul meu favorit :) ), mai sunt de găsit pe aici Blly Bob Thornton şi Connie Nielsen. Scenariul este bun şi el, chiar dacă schimbările de situaţie devin uşor obositoare la un moment dat.

Dar cel mai mult îmi place modul direct în care filmul îi tratează pe acei dintre noi care sărbătoresc Crăciunul limitându-se la aparenţe. Ironia faţă de făţărnicia modului nostru de a sărbători o sărbătoare în care nu mai credem, cu care nu mai comunicăm afectiv, mi se pare lucrul cel mai câştigat din the ice harvest. Şi e principalul motiv pentru care vă invit să daţi o şansă acestui film.

Vizionare plăcută.


No comments: