20100115

descriptum41

Hey, guys.

I'm not in the best mood and do not ask me why, because I am unable to explain it. When that happens, it is usually a complex of factors. Perhaps a part of it can be explained through the very serious health problems my sister is experiencing recently, as she badly broke her leg and spent Christmas in hospital. But definitely not only it. Perhaps the most important thing, still, is that I see how most of the people around me forgot to live and are only doing some surviving, which is very sad. I know our immediate perspectives are bad, so I cannot judge. But I do feel it is sad.

On a different note, I think I already have a schedule for August 14th. Haggard shall sustain a 2 hrs concert in Bistriţa - believe it or not - as a part of the Medieval Festival of Bistriţa. I had to check it out before believing it myself. And tickets are only 50 RON. If I won't be abroad by then (which is possible - I got an invitation for a holiday in Turkey at that time), I guess home will be the place to be for me at that point. Anyway, I'll buy the ticket just in case.

Well, I have to hurry a bit, because I want to get to the gym in a few minutes (btw, did I tell you I do fitness recently :) ?). I invite you to listen to a beautiful song from 1995:

- Dubstar: stars.

Have a very nice week-end. And see you around.

5 comments:

Fashion is undead said...

interesant, chiar nu stiam ca Bistrita tine an de an un festival medieval

str53 said...

@Clique-cliche:

- mulţumesc pentru comentariu.

şi pentru mine a fost oarecum o surpriză (plăcută) să aflu detalii precise despre eveniment şi să pot vizita site-ul.

auzisem despre festival şi anii trecuţi. acum au ajuns la a patra ediţie şi le ţin pumnii strânşi. dacă nu vor fi probleme cu venirea Haggard, s-ar putea să aibă mare succes.

talex said...

Buna, Stranum! ma bucur ca ai revenit.., exersez "engleza mea" cu ajutorul postarilor tale :)cred ca inteleg.... am redobandit cetatenia romana si as vrea sa vizitez locuri ce poarta urmele celui de-al 2 RM, am privit cele 6 episoade dedicate Raz. Mondial realizate de cei de la National GEOGRAF si nu inteleg cum a fost posibil? trebuie sa recunosc ca m-a fascinat Hitler, imi este rusine sa fac aceasta afirmatie, da trebuie sa fiu sincer, cred ca daca m-as fi nascut atunci as fi fost in tabara sa, nu in sensul ca ii aprob faptele, ci ca as fi fost o victima certa a ideologiei promovate de el. a fost o isterie generala, e prea simplu sa spunem ca era nebun sau paranoic, sunt scene inedite in care este salutat cu entuziasm de zeci de mii de oameni. milioane au crezut in el si nu au fost in stare sa constientizeze ca reprezinta raul. sa aruncam antatema doar asupra lui Hitler inseamna sa ne absolvim de orice vina. cred ca razboilul este de fapt recunoasterea ca raul exista in noi si cateodata irumpe nemilos. masacrul de la katyn vs masacrul de la odesa? ce crezi? stiam ceva de cel de la katyn, m-am documentat si tot cautand am dat de cel de la Odesa, am ramas oripilat, de data aceasta ROMANII erau autorii si se zice ca daca nu interveneau nemtii, ar fi existat mai multe victime, 5000 de evrei impuscati doar intr-o zi, alte 20000 in cateva zile, apoi si progromul de la IASI, tigani, Romanii sub ANTONESCU au exterminat intre 250000-300000 de evrei. cu ce au fost mai corecti sau mai umani decat rusii sau nemtii? cred ca e imperios necesar ca Antonescu sa nu fie considerat erou, a fost un criminal ordinar! "ROMANI, VA ORDON TRECETI pRUTUL" :( DE CE ITALIA A FOST CONSIDERAT STAT INVINGATOR,doar fusese la randu-i partenerul germaniei? de ce se gaseste la roma o columna avand inscriptionat pe verticala numele lui Mussolini?am aflat si raspunsul la intrebarea: de ce iogoslavia a dus-o mai bine pe timpul URSS-ULUI decat romania, pt ca impartirea s-a facut 50-50 cu aliatii. am privit KATYN massacre forest, iar acum urmeaza sophie's choice
aseara am terminat INtorcerea acasa a lui schlink, are legatura cu vina colectiva/individuala, cu mostenirea vinei. acum, intr-un fel ii inteleg pe transnistrieni. nu vreau sa judec pe nimeni, vreau sa inteleg doar cum a fost posibila teroarea, acea "minunata lume noua"

ps. scuza-mi comentriul nalalocul lui, dar am observat ca esti documentat in acest domeniu
numai bine!!

str53 said...

@Talex

- mulţumesc pentru comentariu.

Mult succes în studiul limbii engleze. Şi felicitări sincere pentru redobândirea cetăţeniei române.

Dacă vrei să vizitezi locuri legate de al doilea război mondial, cred că ar trebui să începi cu Polonia. Trei locuri: Varşovia, Katyn, fostul lagăr de la Auschwitz. Apoi Germania, în primul rând Berlinul. Şi după aia mai vorbim, pentru că sunt şi locuri în Europa de Vest care ar trebui vizitate, precum Dunkerque, apoi Hiroshima, Nagasaki, Pearl Harbour pe alte continente etc. E o discuţie foarte lungă.

Dacă te interesează cum a fost posibil ca Hitler să ajungă să facă ceea ce a făcut, îţi recomand să cauţi biografia lui Hitler scrisă de Nick Kershaw – e cea mai bună de care ştiu. Iar dacă vrei un răspuns vis-a-vis de cauzele care i-au permis ascensiunea, trebuie să ai în vedere modul în care Germania a fost tratată în urma primului război mondial şi să ţii cont de faptul că Germania nu a declanşat primul război mondial, ci a fost antrenată în el ca aliată a Austro-Ungariei. O discuţie subsidiară trebuie să ţină cont de procesele de modernizare ale vremii şi de efectele lor asupra modurilor de gândire ale oamenilor epocii. Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut posibile aceste războaie mondiale (dar şi existenţa lagărelor de concentrare naziste şi comuniste, adică existenţa terorii organizate de state) a fost concepţia reducţionistă asupra omului. Discuţia aceasta este de mare actualitate.

În ceea ce priveşte Odessa, Transnistria şi ce s-a întâmplat acolo în timpul celui de-al doilea război mondial, eu cred că nu trebuia să trecem Nistrul şi nu aveam ce căuta în Ucraina. Însă trebuia să trecem Prutul. Implicarea noastră în război trebuia să se lege strict de păstrarea teritoriului nostru naţional. E posibil însă ca în cazul ăsta să fi avut mult mai multe probleme cu nemţii – a propos, te invit să citeşti corespondenţa dintre Antonescu şi Hitler, e publicată. Nu îl consider pe Antonescu un erou, s-a nimerit să conducă ţara într-un moment extrem de zbuciumat, a trecut Nistrul, a omorât sau a lăsat să fie omorâţi evrei, idem cu ţiganii. Mulţi alţii ar fi fost însă mult mai răi ca el. Despre liderii sovietici de exemplu am o părere mult mai proastă decât despre Antonescu, dar s-a nimerit ca ei să fie, de nevoie, în tabăra învingătoare după ce fuseseră aliaţi ai Germaniei din 1918 până în iunie 1941.

Transnistrenii au făcut din al doilea război mondial un mit fondator, aşa cum a făcut URSSul înainte. Miturile fondatoare pot funcţiona în cadrul statelor naţionale, dar în cazul Transnistriei nu este posibil, pentru că realitatea demografică de acolo nu permite acest lucru.

Nu sunt documentat în domeniu, tot ceea ce am scris mai sus e o opinie personală fără pretenţie de infailibilitate.

talex said...

da, multumesc! e foarte dificil de trasat o linie intre bine si rau, intre adevar si misitificare, totusi lumea in care traim pare a fi mai buna...